De ziel als burcht

Activiteit type: 
Inloopochtend
Kosten voor activiteit: 
€0,00 

Het Lectorium Rosicrucianum, de Internationale School van het Gouden Rozenkruis, vertegenwoordigt een gnostiek gedachtegoed. In ons centrum in Bergen op Zoom organiseren wij regelmatig inloopochtenden, steeds met een ander thema, waarover we met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Het thema van donderdag 7 november is: De ziel als burcht

In het oude testament worden burchten en vestingen op meerdere plekken geassocieerd met God en de ziel. De Spaanse mystica Theresa van Avila schrijft in haar beroemde geschrift ‘De innerlijke burcht’ of ‘Het kasteel van de ziel’:

Onze ziel is te beschouwen als een burcht, helemaal gemaakt uit slechts één diamant of uit een heel helder kristal. Het omvat veel vertrekken, net zoals er veel woningen zijn in de hemel. Hoe ons dan de verblijfplaats voorstellen, waar zo’n machtig, wijs en zuiver koning die alle goed in Zich bezit, zijn genoegen vindt ? Ik zie niets waarmee de grote schoonheid en de ruime ontvankelijkheid van de ziel zich laat vergelijken. Werkelijk, ons verstand, hoe scherp ook, kan daar nauwelijks bij, evenmin als het in staat is God te kennen.

Ieder die zich door dit onderwerp aangesproken voelt, is van harte welkom.
U bent ook vrij om alleen maar een kijkje te nemen in onze uitgebreide bibliotheek.