Het geluk van Mozarts Zauberflöte

Activiteit type: 
Symposion
Kosten voor activiteit: 
€15,00 

De opera Die Zauberflöte  van  Wolfgang Amadeus Mozart (1791)  is meer dan een onderhoudend verhaal op schitterende muziek. Al enkele eeuwen resoneert de opvoering ervan bewust of onbewust in het innerlijk van de toehoorder en –schouwer, mensen op meer dan één niveau ontroerend.

In een tijdsgewricht dat scharnierde van culturele adolescentie naar menselijke volwassenheid werd met deze opera een hermetische stimulans in de cultuur gebracht die tot op de dag van vandaag zeggingskracht heeft. De vrolijke en dramatische combinatie van de lichtheid van de geest met de wijsheid vanuit de Chymische Hochzeit (de alchemische bruiloft van Christiaan Rozenkruis) geeft een historische aanzet tot het Aquarius-beleven voor mensen door mensen.

Er is een draad door de geschiedenis van muziek, poëzie en psychologie die de ontwikkeling van de onsterfelijke ziel blootlegt. Mozarts muziek getuigt van zowel de lichtheid van de geest als het dramatische van het lichtproces in ons. De geestelijke bruiloft wordt beleefbaar wanneer de magistrale zon de duisternis verdrijft, zoals de slotscène weergeeft.

U bent van harte welkom voor deze inspirerende muzikale dag.
Aanmelden door overmaken (uiterlijk 11 juni) van € 15,- per persoon op IBAN NL70ABNA0433605790 t.n.v. Lect. Ros. Centrum Eindhoven.

Op het terrein kan niet worden geparkeerd; gebruik s.v.p. de parkeerplaats aan de overkant van de grote weg (adres: Koningshoeven 18, 5018 AB Tilburg).

Programma
13.00 uur Zaal open
13.30 uur Welkom en opening door de dagvoorzitter Frederike Eschauzier, aansluitend klarinettenintermezzo o.l.v. Maarten Mestrom
13.40 uur Iconen van verlichting, lezing Maarten Mestrom
14.05 uur Duet nr. 7 Bei Männern welche Liebe fühlen, Marnix de Cat piano, Marianne Heerebout sopraan, Cees Min tenor
14.10 uur Con amore, van melancholie tot melodie, presentatie Frans Spakman
14.30 uur Piu non si Trovano (uit Sei Notturni van Mozart), zangers en klarinetten
14.35 uur Pauze
14.55 uur Aria nr. 15 In diesen Heil’gen Halle sucht man die Rache nicht, Marnix de Cat piano, Frans Smit bas
15.00 uur Mozart en de radicale verlichting in hermetische zin, lezing Maarten Mestrom
15.20 uur Mi Lagnero (uit Sei Notturni van Mozart), zangers en klarinetten
15.25 uur Dialoog met de zaal en enkele belangrijke elementen uit Die Zauberflöte, zoals aria nr. 10 O Isis und Osiris, schenket der Weisheits Geist dem neuen Paar en de Intrede der Priesterschaar
16.00 uur Afsluiting door dagvoorzitter