Leonardo da Vinci, generale alleskunner in Hilversum

Activiteit type: 
Lezing
Kosten voor activiteit: 
€0,00 

In 2019 was het vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci (1452-1519) op zevenenzestigjarige leeftijd stierf in de armen van een Franse koning. Het was het zachtmoedige einde van een veelzijdig kunstenaarsleven dat vol was met visionaire ideeën en uitvindingen.

Da Vinci hanteerde kunst als een ervaringswetenschap, waarmee hij mens en wereld nader trachtte te doorgronden. Niet voor niets noemde hij zich een leerling van de ervaring. De Da Vinci Code kennen betekent niet de dat we de code hebben om Da Vinci te kennen. Neem alleen al het feit dat hij zijn beroemdste werk, de Mona Lisa, overal waarheen hij verhuisde met zich meenam en als nooit voltooid beschouwde. Welke Leonardo da Vinci is dat?

De inleider brengt Leonardo tot leven in zijn  onbeperkte veelzijdigheid als een klassieke “homo universale”, een geniale alleskunner. Leonardo geldt als een klokkenluider van een nieuwe tijd, die bijna iedere dag van zijn wel bestede leven grensoverschrijdend heeft ingevuld. Hij was de belichaming van de lente van het Europese zelfbewustzijn, een lente die vijfhonderd jaar later nog steeds voortduurt. Wat kan deze Leonardo voor de mens van nu nog betekenen? Er is voor de aanwezigen ruimschoots gelegenheid om onderling en met de spreker van gedachten te wisselen.

Inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee.

SYMPOSIONBUNDEL
Het boek ‘Leonardo - geniale alleskunner hartstochtelijk op zoek naar de lente van de geest’,  is een uitgave in de Symposionreeks van Rozekruis Pers. Kosten: € 12,50 .