Spirituele Pasen en Pinksteren

Activiteit type: 
Thema-avond
Kosten voor activiteit: 
€0,00 

Activiteit heeft reeds plaatsgevonden

Geen geboorte zonder dood. Wat betekent werdergeboorte voor ons?

 

 

 

 

 

 

 

Spirituele Pasen en Pinksteren - universeel christendom en de opstanding van de innerlijke mens

 

De mysteriën van Pasen duiden op spirituele gebeurtenissen die in de mens zelf kunnen plaatsvinden: het opstaan van de innerlijke mens en het worden van een door de geest bezielde mens. De weg naar de opstanding, ook wel genoemd ‘het pad’, is een weg van transformatie. Dit proces wordt ook wel aangeduid als een exodus of uittocht uit de fascinatie voor het materiële bestaan. 

 

Een mens die op weg gaat om over de drempel te gaan, om zijn innerlijk paasfeest te gaan vieren, wordt zich steeds meer bewust van het feit dat hij deel heeft aan twee totaal verschillende werelden: de zintuiglijk ervaarbare wereld en de wereld van de ziel. 

 

In symbolische en universele zin verwijzen zowel het joodse als het christelijke paasfeest naar processen van vernieuwing, transformatie en innerlijke bevrijding. Want het aankomen in het ‘beloofde land’ en de realisatie van de opstanding duiden beide op een hoge bestemming die de innerlijke mens kan bereiken: weer deel krijgen aan zijn oorspronkelijke zuivere leven. 

 

Voor de meeste mensen is het levensverhaal van Jezus een historisch of mythisch verhaal en voor anderen heeft het zelfs geen enkele waarde meer. Het Christus-epos begint met de geboorte in Bethlehem en culmineert in de kruisdood op Golgotha. Na een drievoudig proces, gesymboliseerd door drie dagen, volgt dan de opstanding in een nieuw, stralend lichaam. 

 

We kunnen het levensverhaal van Jezus zien als een symbolische weergave van de spirituele weg die de mens kan gaan. 

 

Op de thema-bijeenkomst worden twee inleidingen verzorgd die geïnspireerd zijn op het boek ‘Spirituele Pasen en Pinksteren’. De eerste gaat over universeel christendom voor nu en de tweede over de opstanding van de innerlijke mens.


Als je het eerste deel van boek 'Spirituele Pasen en Pinksteren' hebt gelezen of hebt deelgenomen aan het online-programma heb je misschien interesse om daar met anderen over uit te wisselen. De onderwerpen zijn niet heel gemakkelijk te begrijpen, maar wel essentieel voor je leven. Wat komt erbij kijken als je toe wilt leven naar de opstanding van de geest in jezelf? Deze verdiepingsavond is een uitstekende ondersteuning van het online-programma 'Spirituele Pinksteren'.