Tao en Gnosis: de wijsheid van het midden

Activiteit type: 
Webinar
Kosten voor activiteit: 
€0,00 

Activiteit heeft reeds plaatsgevonden

De eeuwige Tao kan niet in woorden worden uitgedrukt.
De eeuwige naam kan niet worden genoemd

Zo begint het boek (in de vertaling van Kristoffer Schipper) van Laozi, beter bekend als de Daodejing of het Boek van de Tao en zijn innerlijke kracht.
Net als de oude Chinese wijze Laozi gaan ook wij, Rozenkruisers, ervan uit dat er een universele wijsheid bestaat waarvan de essentie onnoembaar is.
Toch zijn er in alle tijden steeds pogingen gedaan om ons iets van die wijsheid te laten proeven. Steevast wordt er dan verwezen naar de innerlijke bron in het eigen hart.

Rond dit thema zullen er vanaf 6 mei - vijf weken lang - wekelijks gratis te downloaden inleidingen worden geplaatst op deze site. De week erop kun je op woensdagavond deelnemen aan een bij deze inleiding aansluitend webinar (via zoom). Een gesprek waarin dieper ingegaan zal worden op het onderwerp. Via de chat- en Q&A-functie kunnen live vragen worden gesteld, waar dan zoveel mogelijk ter plaatse op zal worden ingegaan. Na iedere webinar zal de inleiding (als tekst) voor de volgende webinar geplaatst worden en de week daarop is er dan weer een nieuw webinar.
De sessies duren 45-60 minuten.

Data en onderwerpen van de webinars zijn:
13 mei 20.00 uur     1. Tao
20 mei 20.00 uur     2. Tijd en tijdloosheid
27 mei  20.00 uur    3. De dualiteit
  3 juni  20.00 uur   4. Doen het niet-doen
10 juni  20.00 uur    5. Terug tot Tao

Als je deel wilt nemen aan de webinars, kun je op de startpagina de link vinden, die je vlak voor aanvang van het webinar kunt aanklikken. Er zal dan naar een naam en emailadres gevraagd worden. Deze opgave van naam en emailadres is nodig om in de webinar omgeving te komen. Voor ons als webinar host zijn deze gegevens niet zichtbaar of beschikbaar en zullen dus ook niet worden opgeslagen of gebruikt. Je kunt dus anoniem deelnemen aan het webinar. Alleen de gezichten van de mensen van het webinar-team zelf zijn zichtbaar.
De webinars kunnen afzonderlijk worden gevolgd en deelname is gratis.

Een introductie (tekst in .pdf)  op de 5 onderwerpen is hier te lezen (of te downloaden).
 

Hoofdstuk 1 TAO
De Daodejing van de Chinese wijze Lao Zi is wereldwijd bekend. Het is het basisboek van het Taoïsme. Het is naast de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld. De Daodejing gaat over Tao en over de kracht die van Tao uitstraalt: de Teh.

Klik hier om de volledige tekst (.pdf) van hoofdstuk 1 te downloaden of te lezen.

Hoofdstuk 2 Tijd en tijdloosheid
In Tao ligt alles besloten maar in nog niet geopenbaarde staat. Van Tao uit wordt alles tot leven gewekt, alles op zijn eigen tijd. Dit geldt ook voor ons universum.Wanneer wij proberen om ons iets voor te stellen dat er al was vóór het bestaan daarvan, dan denken we al gauw aan nóg meer tijd en nóg meer ruimte. Dit kan niet anders omdat we zelf deel uitmaken van de wereld van tijd en van ruimte.

Klik hier om de volledige tekst (.pdf) van hoofdstuk 2 te downloaden of te lezen.

Hoofdstuk 3 De dualiteit
Wie op een heldere nacht naar de sterrenhemel kijkt en beseft hoe immens groot het heelal is, met daarin miljarden sterrenstelsels, wordt zich bewust van zijn eigen nietigheid. Wij zijn onlosmakelijk verbonden met een universum dat ons aan alle kanten omringt en ons lichaam bestaat uit sterrenstof, maar toch stellen wij in verwondering vragen naar het waarom en het hoe van ons bestaan

Klik hier om de volledige tekst (.pdf) van hoofdstuk 3 te downloaden of te lezen.

Hoofdstuk 4 Doen en niet-doen
Er is in de kosmos een voortdurend streven naar harmonie. Steeds echter wanneer er een evenwicht is bereikt, blijkt dit tijdelijk te zijn en doet zich een nieuwe situatie voor welke tegengesteld is aan de eerdere.

Klik hier om volledige tekst (.pdf) van hoofdstuk 4 te downloaden of te lezen.

Hoofdstuk 5 Terug naar Tao
Om een goed inzicht te krijgen in de grote kosmische wetten en hun betekenis voor ons persoonlijke leven, herhalen we nog eens het proces van het tot leven wekken van ons universum, zoals beschreven in de taoïstische geschriften.

Klik hier om volledige tekst (.pdf) van hoofdstuk 5 te downloaden of te lezen.