Zutphen: Van Wijsheidsstromingen naar Innerlijke Wijsheid

Activiteit type: 
Cursus
Kosten voor activiteit: 
€264,99 

Activiteit heeft reeds plaatsgevonden

Deze cursus bestaat uit 12 lessen die om de week gegeven worden.

Aan de hand van bronmateriaal worden de kenmerken en tijdloze zeggingskracht van de Gnosis verkend. Gilles Quispel noemt de Gnosis van Alexandrië de derde component van de Europese cultuurgeschiedenis, naast de Filosofie van Athene en de Religie van Jeruzalem. Zij is vaak verdrongen en verketterd, maar declareert zich in onze tijd weer in haar volle glorie.

In de cursus komen drie wijsheidsstromingen aan de orde: de gnosis van Hermes Trismegistos, de gnosis van Nag Hammadi en de gnosis van de Katharen. Hermes Trismegistos wordt behandeld aan de hand van de Tabula Smaragdina en het Corpus Hermeticum.  De Gnosis van Nag Hammadi wordt ingeleid met de scheppingsmythe van Valentinus. Daarna zullen besproken worden het Evangelie van de Waarheid, het Evangelie van Thomas en het Evangelie van Filippus. Ook van de Katharen is de scheppingsmythe bewaard gebleven - "Het Geheime Boek" - evenals enkele ritualen. Informatie die gevonden is in inquisitieverslagen, vult deze bronteksten aan.

Een cursusmap, voor het opbergen van de hand-outs die per les worden verstrekt, kan tegen kostprijs worden aangeschaft.
Deze cursus is ontwikkeld binnen het Lectorium Rosicrucianum. Voor meer informatie zie rozenkruis.nl en stichtingrozenkruis.nl.

Docenten: Johan van der Cammen (jcjmvandercammen@gmail.com) en enkele gastdocenten.

Meer informatie en aanmelden