Mezelf zijn

Het woord,

de éne klank

die tot in de peilloze diepte van het zelf klinkt

waar alles samenkomt en oplost.

 

Toen ik die hoorde leidde die mij terug naar huis,

het 'verloren paradijs'.    

 

Waar ik zonder angst mezelf kan zijn

zonder behoefte aan identiteit en

waar strijdloosheid vanzelfsprekend is.

 

Dit is mij, als antwoord op mijn diepste verlangen, overkomen.

Een verlangen zo hevig

dat het mij dwong om met al mijn aandacht te onderzoeken

wat de oorzaak ervan was.

En dat was het,

een oor-zaak.

 

Het éne woord dat klinkt in alle talen.

Reacties

Voeg reactie toe

Geschreven door S Boonstra op vr, 23-11-2018, 15.14u

Ont-roerend

Geschreven door Ton Ottevanger op vr, 9-11-2018, 14.58u

Hallo Chistine, excuus dat ik nu pas reageer en misschien dat je dit ook niet meer leest maar ik zal toch een poging doen om als schrijver van het stukje een antwoord te geven. Zoals aangegeven heeft het diepe verlangen mij als gids gediend in het door innerlijke nood gedwongen zelfonderzoek. Onderzoek dat eindigde in het hart het centrum van mijn wezen, daar waar het verlangen onstaat. Door daar met m'n aandacht
veelvuldig in de aanwezige stilte te zijn ontvouwde en herkende ik iets wat ik zonder het te weten al lang kwijt was en mij herinnnerde aan m'n kind zijn. Een puurheid en heelheid die mij met grote vreugde vervulde. In de bijbel symbolisch aangeduid als het Het éne woord. Een roep als een a-pel aan het oorspronkelijk kernwezen van de mens en niet aan taal gebonden. Ook in de bijbel weergegeven als de roep die in de wereld klinkt , Adam (mens) waar zijt ge ? , Deze ontdekking heeft ervoor gezorgd dat mijn primaire aandacht altijd op het middelpunt van mijn wezen is gericht en m'n kompas is geworden en m'n leven is gaan bepalen. Een bron van nieuw leven en waarachtige vervulling. Ik hoop dat je dit nog leest en je vraag enigzins beantwoort.

Geschreven door Christine Peek op za, 20-10-2018, 13.38u

Ik heb dit stuk een paar keer gelezen maar blijf zitten met de vraag: wat is het woord dat in alle talen klinkt