za 03 okt. | Bergen-op-Zoom

Zien wat blijft 3 oktober

Mythen in werk en woord – Symposion, tentoonstelling en boek met kunst van Joop Mijsbergen
Registratie is afgesloten
Zien wat blijft 3 oktober

Tijd en locatie

03 okt. 2020 10:30 – 17:00
Bergen-op-Zoom, Blauwehandstraat 21, 4611 RK Bergen op Zoom, Nederland

Over het evenement

SORRY VOOR DEZE DAG KUNT U NIET MEER INSCHRIJVEN.

WEL NOG VOOR 4 OKTOBER

Op zaterdag 3 oktober en zondag 4 oktober 2020 organiseert  Stichting Rozenkruis in Bergen op Zoom het symposion ‘Horen wat blijft,  Mythen in werk en woord’ naar aanleiding van de opening van de  tentoonstelling en de lancering van het boek ‘Zien wat blijft – Mythen in  werk en woord’ met werken van kunstschilder Joop Mijsbergen.  In verband met maatregelen van de overheid en de verwachte drukte is de  opening over twee dagen verspreid. Het programma op beide dagen is vrijwel hetzelfde. Op zondag 4 oktober  zal om 10.30 uur de video-opname vertoond worden van de officiële  opening en verder zal de dag verlopen als op de zaterdag.

In september 2019 stapten Joop Mijsbergen en zijn vrouw Elly in Bergen op Zoom het centrumgebouw van het Rozenkruis binnen naar aanleiding van Open Monumentendag. Joop bekeek de ruimte en riep uit: ‘Hier wil ik exposeren!’. Mooie gesprekken volgden. Die leidden niet alleen tot een tentoonstelling, maar ook tot het boek ‘Zien wat blijft, mythen in woord en beeld’ met schilderijen van Joop Mijsbergen en teksten van auteur Ankie Hettema.

Mijsbergen schrijft:

‘De spitsvondigheden, de gastvrijheid, de vele uiteenlopende  emoties, die ik aantrof in de mythen, waren voor mij levenslessen.  […] Kijk, kijk, kijk zelf. Luister, luister opnieuw en blijf luisteren.  Lees en verdiep je en je zult een stukje geluk beleven. Je zult troost vinden of een stuk zelfbevestiging, of een  nieuw levensgevoel ervaren. Wie zo verrijkt uit een concert, uit een  tentoonstelling of voordracht komt, is beter, in de zin van groter,  rijker, in feite meer mens geworden. Zowel  kunst scheppen als kunst ervaren is geestelijke actie, is menselijk, is verruimend. We kunnen niet zonder.’

VOORDRACHTEN SYMPOSION ‘HOREN WAT BLIJFT’

Griekse mythen, Ward Warmoeskerken De oude Griekse mythen zijn talloze malen verteld en verbeeld. Elke  vertelling spreekt tot de verbeelding en elk beeld roept nieuwe  vertellingen op. Grote helden als Perseus, Odysseus en Theseus krijgen daardoor als het ware een  eeuwig bestaan. Ook als zij nooit bestaan hebben, blijft er iets  tastbaars van hun mythen over: de zee...

Universele wijsheid, Fokje Rijpma We gaan een verhaal beluisteren over universele wijsheid. Wijsheid die niet buiten je zelf  gezocht moet worden. Een verhaal over moeilijkheden en tegenslagen die  niet met strijd maar door innerlijke kracht overwonnen kunnen worden.

Tijdloze waarden, Ankie Hettema Waarom zouden we Homerus nog lezen? Waarom nog luisteren naar die Zauberflöte van Mozart? Reiken zij werkelijk beelden aan voor wat nog steeds diep  in ons leeft? Zoals het verlangen naar huis? Het leven als een reis, als een inwijding in een grootser, weidser leven? Waarheen dan en waartoe? Als we teksten  van meer dan 2000 jaar geleden lezen, stuiten we dan op  onveranderlijke, essentiële waarheden? Tijdens de lezing willen we  tijdloze waarden verkennen die in de mythen besloten liggen.

PROGRAMMA EXPOSITIE  ‘ZIEN WAT BLIJFT – MYTHEN IN WERK’

10.30 Ontvangst Ankie Hettema Muzikaal intermezzo Met Raphaël Mijsbergen (viool), Raf de Groote (fluit) en Ad de Jong (piano) 11.00 Opening Dick Letema en boekpresentatie Maartje Letema Muzikaal intermezzo Dit ochtendprogramma wordt zondag op video vertoond. 

11.30 Bezichtiging tentoonstelling, gelegenheid om het boek ‘Zien wat  blijft’ te kopen en de boeken in te zien van Pentagram Boekwinkel,  boekhandel Quist en Els van Egeraat, illustratrice Muzikaal intermezzo 

12.30 Afsluiting De opening van de expositie is vrij toegankelijk

PROGRAMMA SYMPOSION ‘HOREN WAT BLIJFT – MYTHEN IN WOORD’

13.00 Vegetarische lunch 

14.00 Griekse Mythen Ward Warmoeskerken Muzikaal intermezzo 

14.45 Universele Wijsheid Fokje Rijpma Muzikaal intermezzo 

15.15 Tijdloze Waarden Ankie Hettema Muzikaal intermezzo 

16.00 Koffie en thee 

16.30 Afsluiting

AANMELDEN

Kosten lunch en symposion € 10,- Aanmelden is noodzakelijk, wilt u doorgeven welke dag of dagdeel u komt:

Ik kom zondagochtend 4 oktober 

Ik kom zondag 4 oktober de hele dag (dan € 10,- overmaken voor de lunch) 

Overmaken van € 10,- : IBAN NL05 ABNA 0400 0112 04 t.n.v.Lectorium Rosicrucianum te Bergen op Zoom, o.v.v. Zien wat blijft.

TENTOONSTELLING BEZICHTIGEN

5 oktober – 25 oktober 2020 

maandag t/m donderdag 13.00 – 17.00, 

vrijdag 13.00 – 20.00, 

zaterdag en zondag 12.00 -16.00 uur

Registratie is afgesloten

Deel dit evenement