top of page

di 31 jan

|

Bergen-op-Zoom

Lezing | Huidige crisis, een wetmatigheid? – Opgaan, blinken en verzinken

Een zeer actueel thema: de huidige crisis. De lezing is gebaseerd op het paper "The present crisis, a pattern: current problems associated with the end of the third industrial revolution" gepresenteerd op een international symposium “The Economic Crisis: Time for a paradigm shift”.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing   |   Huidige crisis, een wetmatigheid? – Opgaan, blinken en verzinken
Lezing   |   Huidige crisis, een wetmatigheid? – Opgaan, blinken en verzinken

Tijd en locatie

31 jan 2023, 20:00 – 22:00

Bergen-op-Zoom, Blauwehandstraat 21, 4611 RK Bergen op Zoom, Nederland

Over het evenement

Deze themalezing gaat over een zeer actueel thema: de huidige crisis.

De lezing is gebaseerd op het paper "The present crisis, a pattern: current problems associated with the end of the third industrial revolution" gepresenteerd op een international symposium “The Economic Crisis: Time for a paradigm shift” in Valencia. Het paper is een hypothese dat de komende crisis wetenschappelijk verklaard kan worden middels transitietheorie.

Tijdens de lezing komen belangrijke kenmerken van transities aan de orde. Het verloop van een transitie volgens de s-curve, de duur van transities en belangrijke transities die zich in de geschiedenis hebben voorgedaan en die grote invloed hebben gehad op onze leefomgeving.

Kijkend naar de kenmerken van de fasen van transities, dit zijn maatschappelijke transformatieprocessen, zou het heel goed kunnen, dat we nu aan het eind van de zogenaamde derde industriële revolutie zijn aanbeland.

Samenlevingen worden momenteel geconfronteerd met dezelfde problemen als aan het eind van de tweede industriële revolutie, zoals torenhoge schulden van overheden, oplopende werkloosheid en dalende beursindexen. Er wordt aan de hand van grafieken van o.a. de schuldenlast van samenlevingen, salariëring in de financiële wereld getoond, dat deze grafieken grote overeenkomsten hebben met de s-curves van de laatste twee industriële revoluties.

Er wordt ook aandacht besteed aan beursindexen. Beursindexen, zoals de Dow Jones, zijn hele mooie transitie-indicatoren.

Tegelijkertijd zijn beursindexen fata morgana’s en zetten samenlevingen op het verkeerde been.

In de lezing staan vijf belangrijke pijlers van een samenleving centraal. De historie heeft geleerd dat deze pijlers onontbeerlijk zijn voor een stabiele leefomgeving. Ook nu moeten we weer nadenken, op welke wijze we deze pijlers in evenwicht kunnen houden.

De spreker nodigt u op het eind van de lezing uit, om hierover met hem van gedachten te wisselen.

Deel dit evenement

bottom of page