top of page
2012-02-11 19.02.10.jpg

Video's

Kun je helpen?

Ondersteun het tot stand komen van alle activiteiten en de rijke inhoud van deze website.

Rozenkruis en gnosis

Gnosis...

Diep in ons ervaren we een onbestemd weten dat het leven dat wij nu leiden niet volledig is.

Ergens voelen we aan, intuïtief, dat er een hogere staat van leven mogelijk is.

Als een stille roep, als een aanmoediging, klinkt dit weten in ons.

Wat nu als we deze roep volgen gaan?

Hieronder vind je vier introductievideo's die gebaseerd zijn op de acht hoofdstukken van de elearning die je daaronder kunt vinden.

deel 1

deel 3

deel 2

deel 4

In het midden zijn alle beelden

Een zuiver stil hart is nodig voor iedere geestelijke ontwikkeling.

Het hart verbindt alle organen en cellen en is daardoor het orgaan van de eenheid. Het hart is een groot wonder.

Over de stilte

De enige stilte, die we als gewone aardse mens kennen, is als het geluid stopt. Maar dat is geen stilte in de spirituele betekenis. Spirituele stilte is iets heel anders.

Renova

Renova is al 75 jaar het centrum voor het conferentiewerk in Nederland van de Rozenkruisers. Al tientallen jaren komen er vele gasten, uit binnen en buitenland, om gedurende de weekenden samen te komen in een sfeer van vriendschap.

Zoeken naar vrijheid

 

Allemaal zijn we op zoek naar vrijheid op welke manier dan ook, en er zijn veel manieren. De een zoekt naar vrijheid in de kunst, in de verbeelding van iets moois. In de kunst kun je steeds op zoek gaan naar nieuwe vormen, naar iets wat werkelijk authentiek is. 

De Rozenkruisers Revolutie.

Traditie en vernieuwing

 

In de maand september was er in het J. van Rijckenborgh-centrum de tentoonstelling: ‘De Rozenkruisers Revolutie. Traditie en vernieuwing’. De beweging is genoemd naar de mythische figuur Christian Rosencreutz, een middeleeuwse monnik. Hij reisde rond op zoek naar wijsheid, en vond die vooral in het Oosten, in Arabië en Noord-Afrika.

 

In de video is de op zondag 25 september opgenomen lezing te zien en te beluisteren. Het onderwerp is de rozenkruisers door de eeuwen heen en hun betekenis in deze tijd

De zonnewende in jezelf

 

Bomen zijn in volle tooi,

bloemen staan prachtig in bloei

en alles wat vrucht kan dragen werkt aan een rijke oogst.

Een hartelijke groet voor iedereen, nu we de langste dag en de kortste nacht beleven.

Ontdek wat deze zonnewende voor ons betekenen kan!

Rumi's vier stadia op het pad.

Een bezinning gebaseerd op Rumi's vier stadia op het pad.

Ode aan de eerste liefde

.... Zoals het stille meer haar diepste grond heeft in een verborgen bron, die geen oog gezien heeft, zo heeft de liefde van een mens een nog diepere grond: de liefde van het ene begin van leven....

Sprankeling van de eeuwigheid in de tijd

De eeuwigheid is om een mens heen en kan worden ondergaan, ongeveer zoals op een zomerse dag de stralen van de zon op de huid kunnen worden gevoeld. Alleen zijn de stralen van de eeuwigheidszon fijner, zij warmen niet van buiten, maar dringen diep in een mens door.

De tijdloze wijsheid van Lao Tse

 

De oude Chinese wijze Lao Tse heeft een deel van zijn leer nagelaten in een boekje dat wij kennen als de Tao The King. Het is een diepzinnige reeks instructies om zich voor te bereiden op de weg terug naar het goddelijke rijk. Lao Tse noemt de goddelijke kracht: Tao. Hij wil de mens dichter bij Tao brengen.

Noverosa groet

 

Elke zomer zijn er jeugdweken op Noverosa.

De kinderen maken er altijd een feest van. Er wordt volop gespeeld, spellen gedaan, toneel gespeeld , gevoetbald en zoveel meer. Maar waar het allemaal om draait zijn de tempelverhalen van Noverosa. Daarin gaan kinderen op zoek om te ontdekken welk groots geheim er met hun leven verbonden is.

Wat is een Rozenkruiser eigenlijk?

‘Zoals elk jaar in dit jaargetijde, bereid ik me voor op kerst. En dan bedoel ik niet het eet- en familiefeest, al heb ik daar niets op tegen. Nee, er is iets in het Bijbelverhaal dat me zodanig intrigeert, dat ik er ook in april of augustus of zo soms plotseling aan kan denken.'

‘Toen ik vanmorgen wakker werd, had ik een sterke herinnering aan een droom. Meestal zeggen dromen me niet veel, maar deze wel. Het was zo: ik was op een druk feest en ik wilde weg. Opeens werd ik bij de hand genomen en iemand zei: ‘Kom maar, ik help je eruit.’

‘Ik had me wel afgevraagd waar we dan eigenlijk heen gingen. Hadden we een gezamenlijk doel, en was dat te omschrijven? Een van mijn nieuwe vrienden formuleerde het zo: ‘Stel dat je een blaadje bent aan de uiterste buitenrand van de boomkroon.'

Een poosje geleden bezocht ik een buitenlandse stad. En ineens zag ik een bill board hangen: ‘Everything else has failed! Don’t you think it ’s time for love?’ Ik moest er om glimlachen, zo kinderlijk eenvoudig klonk het. 

bottom of page