top of page
20220716_160102.jpg

Online open avond

Kun je helpen?

Ondersteun het tot stand komen van alle activiteiten en de rijke inhoud van deze website.

Eerst volgende open avond:

5 april   |   20.00 uur

Het overview effect verandert voorgoed je kijk op de Aarde en op jezelf.

‘Vanuit de ruimte zag ik hoe schitterend mooi en bijzonder de Aarde is. Wij mensen zijn allemaal astronaut van een ruimteschip dat ‘Aarde’ heet. Daar moeten we ongelooflijk zuinig op zijn!’

André Kuipers

Heb je weleens gehoord of gelezen over het overview effect? Dit is de naam die astronauten geven aan een voor hen levensveranderende ervaring: het zien van onze aardeplaneet vanuit de ruimte. Kun je het je voorstellen? Gewichtsloos kijk je vanaf een grote afstand naar dat hele kleine blauwwitte bolletje tegen de achtergrond van een gigantische, donkere leegte. Het ziet er zo random uit, maar het is perfect: precies deze afstand tot de zon bepaalt op aarde de juiste temperatuur. Precies deze samenstelling van die flinterdunne atmosfeer van zuurstof, stikstof en water maakt leven mogelijk. Precies deze snelheid waarmee de aarde rond haar as draait, geeft het leven op aarde het juiste ritme van dag en nacht, inspanning en rust. Van alles is er precies genoeg en alles is perfect op elkaar afgestemd. 

 

Vanuit de ruimte gezien zijn grenzen tussen landen onzichtbaar, lijken conflicten over die grenzen ineens zo onbelangrijk. Vanuit dit perspectief is alles met alles verbonden, is alles van alles afhankelijk en is het ineens zo duidelijk hoe belangrijk het is om zorgvuldig en duurzaam om te gaan met het leven en de gezondheid van de planeet. Dit grote besef van het overview effect is niet in woorden te vatten, aldus astronauten, ‘ons denken is dit ruimteperspectief nog niet gewend’. Tegelijkertijd noemen zij het bepalend voor de rest van hun leven en de keuzes die zij daarin maken.

 

We willen op deze online open avond op zoek gaan naar het overview effect, door even los te zijn van onze alledaagse levens in deze drukke, zo verdeelde wereld. Voor een moment zoomen we helemaal uit, worden we stil en bespreken we met elkaar het grote perspectief dat met onze levens, de mensheid - ja, met de hele aarde - verbonden is. Dit grote perspectief dat je soms in een stil moment helder kunt ervaren, is ook niet in woorden te vatten; het past nog niet in ons denken. Toch kun je aanvoelen hoe bepalend het kan zijn voor jouw leven hier.

 

We willen deze avond stil staan bij hoe ‘de blik op de eenheid' ons kan inspireren in ons leven.

Een keer in de maand staat ‘onze deur online voor je open’ en kun je meedoen aan een online open avond!  Elke avond zal ingeleid worden over een bepaald thema, waarover we van gedachten kunnen wisselen. Je bent van harte welkom!

 

De bijeenkomst wordt via zoommeeting georganiseerd, dat wil zeggen dat je te horen bent en ook in beeld verschijnt (als je wilt).

 

Aanmelden van tevoren is niet persé nodig, maar wordt wel gewaardeerd i.v.m. de organisatie.

Klik vlak voor aanvang op "ga naar Zoom" om deel te nemen aan de avond.

Je wordt dan spoedig binnengelaten door de host.

De gesprekken zullen telkens op de eerste woensdagen van de maand plaatsvinden van 20.00 tot ongeveer 21.00 uur.

De volgende online open avonden vinden plaats:

3 mei

7 juni

bottom of page