top of page

di 05 mrt

|

Bergen-op-Zoom

Lezing | Kelten, druïden en rozenkruisers

Sommige mensen voelen intuïtief een verwantschap met Kelten en druïden. In deze lezing proberen we duidelijk te krijgen wat de term Kelten precies inhoudt, wat druïden zijn, en wat het ons tegenwoordig nog kan zeggen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing   |   Kelten, druïden en rozenkruisers
Lezing   |   Kelten, druïden en rozenkruisers

Tijd en locatie

05 mrt 2024, 20:00

Bergen-op-Zoom, Blauwehandstraat 21, 4611 RK Bergen op Zoom, Nederland

Over het evenement

Op dinsdag 5 maart wordt door Rob ter Steege bij Het Gouden Rozenkruis een lezing verzorgd met als titel Kelten, druïden en rozenkruisers. Sommige mensen voelen intuïtief een verwantschap met Kelten en druïden. In deze lezing proberen we duidelijk te krijgen wat de term Kelten precies inhoudt, wat druïden zijn, en wat het ons tegenwoordig nog kan zeggen.

Voor de komst van de Romeinen waren de Kelten de bewoners van Midden en West-Europa. Het is een vergeten periode van een bijzondere en rijke cultuur. En: het is onze eigen geschiedenis.

Het boek "Mysteriën rond de Druïdenvallei" van Rob ter Steege geeft een historisch overzicht van de ontwikkelingen in onze streken tussen 500 voor en 500 na Christus. Een tijd van grote veranderingen en een oorspronkelijk christendom dat ook bij ons in de lage landen zijn invloed had.

De natuur is voor de Kelten belangrijk, maar ook wisten zij veel over de loop van de zon en de bewegingen van de sterrenhemel. Hun priesters werden druïden genoemd, 'zij die weten van de eiken'. Om allerlei redenen is deze rijke cultuur in de vergetelheid geraakt. In deze lezing proberen we een beeld te krijgen van deze cultuur die bijna duizend jaar onze streken beheerste. En die nog steeds leeft, in sommige streken in Frankrijk en op de Britse eilanden.

Het is een beeld met veel kanten. Wie schreef de geschiedenis? Wat is fictie, en wat is werkelijk?

En hoe gaat dat in elkaar over? In de lezing wordt naast de Keltische geschiedenis ook ingegaan op de Keltische verhalentraditie, de rol die de dood bij de Kelten had, en hun waardering voor het vrouwelijke. Misschien is er nog gelegenheid voor een Keltisch verhaal.

Rob ter Steege heeft zich verdiept in de geschiedenis van de Kelten en hun cultuur en hij verzorgt sinds 20 jaar rondleidingen en lezingen over Kelten en druïden. Hij doet dat met name in de Franse Vogezen, een kerngebied van de Keltische la Tène cultuur. Inmiddels werkt hij aan een boek over Keltische verhalen 'Hypatia of het geheim van de adelaarsmoeder'.

Wil je je hierin verdiepen, dan ben je van harte welkom bij deze lezing.

De toegang is gratis.

Deel dit evenement

bottom of page