top of page

di 16 mei

|

Hilversum

Lezing | Vrijheid, vrije wil en verantwoordelijkheid

Vrijheid is enerzijds het hoogste goed voor een mens en anderzijds vaak een uiterst complex begrip. De lezing biedt een overzicht hoe het denken over vrijheid en de vrije wil zich in de loop der geschiedenis heeft ontwikkeld.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing   |   Vrijheid, vrije wil en verantwoordelijkheid
Lezing   |   Vrijheid, vrije wil en verantwoordelijkheid

Tijd en locatie

16 mei 2023, 20:00 – 22:00

Hilversum, Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum, Netherlands

Over het evenement

Vrijheid is enerzijds het hoogste goed voor een mens en anderzijds vaak een uiterst complex begrip. Hetzelfde geldt voor de vrije wil. Al meer dan tien jaar verschijnen er populairwetenschappelijke boeken die laten zien dat de vrije wil een illusie is, zoals de bestseller van Dick Swaab uit 2010 “Wij zijn ons brein”. Onbewuste hersenprocessen zouden ons gedrag sturen. Maar als dat zo is, is de mens niet langer verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Hoe moet het dan verder met de ethiek en de rechtspraak  die er vanuit gaan dat de mens verantwoordelijk is voor zijn eigen gedrag? Het zou tot een aardverschuiving kunnen leiden in het menselijk denken.

De lezing biedt een overzicht hoe het denken over vrijheid en de vrije wil zich in de loop der geschiedenis heeft ontwikkeld. Uiteraard is er ook ruime aandacht voor de manier waarop een rozenkruiser omgaat met begrippen als vrijheid, de vrije wil en verantwoordelijkheid. Er is voor de bezoekers volop gelegenheid om onderling en met de spreker van gedachten te wisselen. Het is de bedoeling om omstreeks 21.30 uur af te sluiten.

De spreker is Dick van Niekerk.

Deel dit evenement

bottom of page