top of page

zo 02 jun

|

Haarlem

Mini-symposion | De verborgen levensvisie in het werk van Marc Chagall

Er zal een tipje van de sluier opgelicht worden van de verborgen levensvisie van Chagall en zijn betekenis voor onze tijd. Afwisselend kunt u zich laten meenemen door zijn gedichten, schilderijen, levensgeschiedenis en de chassidische vertellingen waarmee hij is opgegroeid.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Mini-symposion   |   De verborgen levensvisie in het werk van Marc Chagall
Mini-symposion   |   De verborgen levensvisie in het werk van Marc Chagall

Tijd en locatie

02 jun 2024, 14:00

Haarlem, Bakenessergracht 1, 2011 JS Haarlem, Nederland

Over het evenement

Ankie Hettema, Dick van Niekerk en Ad de Jong nemen ons mee in het leven en werk van de bijzondere kunstenaar Marc Chagall.

Tijdens een caleidoscopische presentatie zullen zij een tipje van de sluier oplichten van de verborgen levensvisie van Marc Chagall en zijn betekenis voor onze tijd. Afwisselend kunt u zich laten meenemen door zijn gedichten, zijn schilderijen, zijn levensgeschiedenis en de chassidische vertellingen waarmee hij is opgegroeid. Dit alles ingebed in prachtige bajan-muziek uit de rijke Joodse muziektraditie.

Na deze bespreking van deze veelzijdige aspecten van Chagalls kunstenaarschap is er volgens de auteurs maar één conclusie mogelijk: zijn kunstuitingen zijn nog steeds brandend actueel!

Hij was schilder, graficus, keramist, ontwerper van decors, wandtapijten en glas-in-lood-ramen, regisseur, schrijver, dichter. Al die bekwaamheden maakten hem tot een van de populairste kunstenaars uit de twintigste eeuw.

Chagall is relevant gebleven. Hij geeft ons een les in levenswijsheid en optimisme.

Wie naar zijn werk kijkt wordt getroffen door de dreiging van oorlog, racisme en fascisme, maar ook door uitzichten van hoop en liefde. Daarom vinden de drie auteurs het hoog tijd om samen met hun lezers met een nieuwe blik naar Chagall te kijken, en zich te verwonderen over zijn verbeelding en levensvisie.

Ankie Hettema, Dick van Niekerk en Ad de Jong verzorgden in de symposion-reeks eerder monografieën over Jeroen Bosch (Jeroen Bosch, wijsheid-schrijver met beelden, Haarlem 2016) en Leonardo da Vinci (Leonardo Geniale alleskunner, hartstochtelijk op zoek naar de lente van de geest, Haarlem 2019, 3e dr.).

PROGRAMMA

13.30 uur Inloop 14.00 – 15.15 uur Korte lezingen van Ankie, Dick en Ad 15.15 – 15.45 uur Mogelijkheid tot uitwisseling en verkoop van het boek

Deel dit evenement

bottom of page