top of page

zo 13 nov

|

Renova

Symposion | Het onnoembare heeft vele namen

Op 13 november 2022 wijden wij een symposion aan het onnoembare. Door middel van voordrachten, interviews, muziek, poëzie en gesprek brengen we het onnoembare tot uitdrukking en verkennen we de betekenis ervan in ons eigen leven.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Symposion   |   Het onnoembare heeft vele namen
Symposion   |   Het onnoembare heeft vele namen

Tijd en locatie

13 nov 2022, 10:00 – 16:00

Renova, Maartensdijkseweg 1, 3723 MC Bilthoven, Nederland

Over het evenement

Het onnoembare heeft vele namen

Wat is de oorzaak van ons diepste verlangen en doel van ons hoogste streven? Welke relatie gaan we ermee aan en waarom (niet)?

Het is allang niet meer vanzelfsprekend voor de mens dat God bestaat. Maar toch denken, schrijven, spreken velen over hem. Over wie of wat God is of kan zijn of juist niet. Of ze zoeken een woord dat meer is dan een beeld, een idee, dat alomvattend is. Een woord dat niet beladen is en recht doet aan ervaringen en inzichten. Dat ons treft in muziek, kunst, in de natuur, in onszelf.

Vele namen zijn gegeven aan het alomvattende, mysterieuze wezen dat onkenbaar en onnoembaar is. Zoals: Vader, Schepper, Tao, Boeddhanatuur, Allah, Brahma, Grote Geest, het Ene, Adem, Drager van het Al, Alomtegenwoordig bewustzijn, Liefde, Licht. Meestal geschreven met een hoofdletter, vaak verbonden aan tradities, zienswijzen of ervaringen. Soms juist naamloos gehouden.

Op 13 november 2022 wijden wij een symposion aan het onnoembare. Door middel van voordrachten, interviews, muziek, poëzie en gesprek brengen we het onnoembare tot uitdrukking en verkennen we de betekenis ervan in ons eigen leven.

We nodigen u van harte uit deel te nemen aan dit najaarssymposion met ruimte voor ontdekkingen, ontmoetingen, voor verwondering.

Datum en tijd: Zondag 13 november 2022, van 10:00 tot circa 16:00 uur

Programma Vanaf 9:30 uur Koffie en thee 10:15 uur Opening, lezingen door Peter Teunis en Ankie Hettema, muziek 12:15 uur Keuzeprogramma: gesprekken met de sprekers, een wandeling door de beeldentuin, beluisteren van podcast, bekijken van expositie en panelen. 13:00 uur Vegetarische lunch 13:30 uur Lezingen Jan Geurtz en Claude van de Berge, muziek, afgewisseld met keuzeprogramma 16.00 uur Afsluiting met thee en taart

De boekhandel en de tuinen zijn de hele dag geopend

Claude van de Berge

De Vlaamse dichter, schrijver en vertaler Claude van de Berge publiceerde meer dan dertig boeken en bundels. In 2021 verscheen Gebed tot de leegte, een eenheid van lyrische, filosofische en verhalende gedichten. Gedichten die rust en stilte ademen en de lezer de leegte laten ervaren. Tijdens het symposion draagt Van de Berge uit eigen werk voor, ondersteund met eigen illustraties en verstilde landschapsfoto’s van zijn echtgenote Arlette Walgraef.

Jan Geurtz Jan Geurtz schreef meerdere bestsellers over de liefde en over uiteenlopende verslavingen. Hij geeft cursussen in meditatie en spiritualiteit, gebaseerd op de Tibetaanse Dzogchen traditie. Rode draad in zijn werk is het zoeken naar en inspiratie bieden bij een bewuste(re) manier van leven. Zijn streven is de mens tot werkelijke verbinding te laten komen. Hij deelt zijn inzichten en aansluitend er is gelegenheid om met hem in gesprek te gaan.

Ankie Hettema Ankie Hettema is auteur van verschillende boeken zoals Hemel en aarde in de wereld van het kind, De paradijsvogel en Leonardo, geniale alleskunner (samen met Dick van Niekerk en Ad de Jong).  Haar inspiratie haalt ze uit wijsheidsstromingen, kunst en haar decennialange ervaring in het onderwijs. Ankie Hettema zal ons aan de hand van beelden van de  Britse kunstenaar Antony Gormley laten zien hoe ook in de beeldende kunst het onzegbare tot uitdrukking kan komen.

Ad de Jong Voor Ad de Jong is muziek alles: de mogelijkheid tot een groter perspectief te komen, het hart aan te raken, werkelijk geïnspireerd te zijn. Hij speelt piano en bayan en heeft vele composities gemaakt voor zowel koor, als orkest, ensembles en solo. Hij laat zich hierbij dikwijls inspireren door spirituele teksten en door schilderijen. Tijdens het symposion speelt hij op bayan en piano en houdt hij een lezing over muzikale inspiratie.

Peter Teunis Als het onnoembare vele namen heeft, wat of wie is het dan? Is het mogelijk om God te beschrijven? Peter Teunis geschoold als ingenieur en bouwkundig technicus, onderzoekt, stelt vragen, vindt antwoorden en zoekt dan weer verder. Tijdens het symposion neemt hij de luisteraars mee in zijn poging om de onvoorstelbare grootsheid van God recht te doen: ‘Ik wil God teruggeven aan de ongelovigen'. En dit betekent dat vaste ideeën en oordelen moeten worden losgelaten.

Musici

Violetta Adamova Violiste Violetta Adamova studeert aan de HKU Utrechts Conservatorium en speelt eerste viool in het Aberria Quartet, dat vreugdevolle en warme muziek uit zoveel mogelijk culturen en thuislanden wil presenteren.

Ad de Jong  Zie onder sprekers

Marnix de Cat Marnix De Cat is bekend als tenorzanger, componist, dirigent. Hij concerteerde wereldwijd, zingt vast in het Gesualdo Consort Amsterdam en is te horen op ongeveer tachtig cd-opnames. Maar ook speelt hij prachtig piano. Op het symposion speelt hij samen met Violetta Adamova en brengt hij een piano improvisatie ten gehore.

Deirdre Kuen Naast de allerlekkerste koekjes, cakejes en taarten bakken, kan Deirdre Kuen zingen. In koren bij de sopranen, tijdens het symposion solo. Ze brengt een lied ten gehore dat voor haar het onnoembare een klank, een toon, een stem heeft gegeven.

Quinten Spakman  Improvisatie, atmosfeer en creativiteit vormen samen de kern van de ervaring die Quinten Spakman wil bieden in de vorm van klank en muziek. Tijdens het symposion begeleidt hij Deirdre Kuen en zal hij improviseren op de gedichten van Claude van de Berge.  En verder: Wandeling door de tuin langs beelden met Rumon Bruins (intendant Renova) en Zwier Cornelissen (beeldend kunstenaar).

 Podcast, tentoonstelling, ruimte voor ontmoeting en gesprek.  De boekwinkel en de tuinen zijn de hele dag geopend en vrij toegankelijk.

Locatie:  Landgoed Renova Maartensdijkseweg 1 3723 MC Bilthoven

Praktische Info Renova is een plek waar mensen de tijd nemen om zich te richten op innerlijke vernieuwing. Het landgoed is gelegen in de bossen van Lage Vuursche.

Aanmelden kan ook per telefoon: 023-5186185 én door €50,- over te maken op rekening NL35 ABNA 0592 8688 77, t.n.v. Stichting Rozenkruis te Haarlem, o.v.v. Symposion november 2022, en uw naam. Let op! Uw aanmelding is pas definitief na ontvangst van uw betaling.

Prijs: €50.00

Studentenprijs: €15.00

Deel dit evenement

bottom of page