top of page

za 06 apr

|

Bergen-op-Zoom

Symposium | Het leven rond, de dynamiek van mijn bestaan

Spreken over de cirkel van het leven, we hebben er allemaal mee te maken, we staan er middenin. Hoe maken we onze keuzes? Wat vertelt de cirkel, de spiraal en de punt ons? Met elkaar, sprekers en belangstellenden, gaan we op zoek naar antwoorden op onze levensvragen behorend bij iedere levensfase.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Symposium   |   Het leven rond, de dynamiek van mijn bestaan
Symposium   |   Het leven rond, de dynamiek van mijn bestaan

Tijd en locatie

06 apr 2024, 10:00 – 16:00

Bergen-op-Zoom, Blauwehandstraat 21, 4611 RK Bergen op Zoom, Nederland

Over het evenement

Spreken over de cirkel van het leven, we hebben er allemaal mee te maken, we staan er middenin. Hoe maken we onze keuzes?

Wat vertelt de cirkel, de spiraal en de punt ons? 

Met elkaar, sprekers en belangstellenden, gaan we op zoek naar antwoorden op onze levensvragen behorend bij iedere levensfase.

Helpen bij verlies en verdriet

Manu Keirse is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde, emeritus hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de K.U. Leuven en dé specialist rond rouwverwerking en de laatste levensfase. Hij is auteur van veelgeprezen boeken Helpen bij verlies en verdriet, Vingerafdruk van verdriet, Zie de mens, Licht in het duister en Later begint vandaag. Samen met psychiater Dirk de Wachter schreef hij Goed leven, met kwetsbaarheid en beperking. Onlangs verscheen Rouwen is liefde, dat hij schreef met Luuc Smit, Hogeschool docent voor het vak psychotrauma en verliesverwerking.

Waarlijk mens zijn

Pauline Sampiemon is meer dan 25 jaar werkzaam als verloskundige.

Geboren worden en sterven zijn basale ervaringen waarbij alle gebruikelijke gedragspatronen verdwijnen. Hermes zegt: ‘Het lichaam is een werktuig. Het is zelfs een eigenschap van de ziel.’ Waarom heeft de mens eigenlijk een lichaam, en hoe ontwikkelt dit ‘werktuig’ zich . Hoe kunnen we vanuit een universeel principe, vanuit de eenheid kijken naar ons geboren worden, het onafwijsbare sterven dat ons wacht? Hoe kunnen we heel ons leven bezien vanuit een nieuw perspectief?

De zin van ziekte

Margriet Dekker is 25 jaar arts en sinds 12 jaar internist en zelf ook weleens ziek. Ieder mens heeft zijn eigen levensweg en ondervindt in meer of mindere mate perioden van ziekte, of maakt ziekte bij naasten mee, waarbij je soms meer lijdt dan wanneer je zelf ziek bent. Maar wat heeft het voor nut? Welke overwegingen maak je bij het behandelen van ziekte? Margriet geeft een inleiding over de zin van ziekte.

De relatie tussen bewustzijn en gezondheid

Carine de Vries- Vossen is 19 jaar arts, waarvan 12 jaar anesthesioloog. Zij promoveerde op het onderwerp verwerking van pijn in de hersenen. Daarnaast is ze mentor en coach voor coassistenten en artsen. In haar dagelijks werk brengt ze mensen onder anesthesie, dus tijdelijk buiten bewustzijn, om een operatie te ondergaan. Maar is bewustzijn weg? Wat is bewustzijn? En hoe is de relatie tussen bewustzijn en gezondheid? Zouden we met ons bewustzijn onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden?

Muziek          Yvonne Delnooz en Marianne Wormgoor

Gastvrouw   Ingrid Vrolijk

Datum           6 april 2024

Tijd                 10.00 – 16.00 uur

Kosten          € 20,- inclusief vegetarische lunch, ter plaatse contant te voldoen

Adres            Blauwehandstraat 21, 4611 RK Bergen op Zoom

Opgave        bergenopzoom@rozenkruis.nl   of   06-20442613

Deel dit evenement

bottom of page