top of page

di 18 okt

|

Amsterdam

Inspiratieavond | Mythen openen het leven

Ontdek de zeggingskracht van mythen voor onze tijd met auteur Ankie Hettema en de kunstwerken van Joop Mijsbergen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Inspiratieavond   |   Mythen openen het leven
Inspiratieavond   |   Mythen openen het leven

Tijd en locatie

18 okt 2022, 20:00 – 21:30

Amsterdam, Keizersgracht 123, 1015 CJ Amsterdam, Nederland

Over het evenement

Tien inspiratieavonden georganiseerd door de School van het Rozenkruis. Steeds met een andere benadering van het overkoepelende thema, iedere maand een andere spreker.

De universele en tijdloze verhalen van de mythen weerspiegelen hoe ​zich een ​bewustzijn ​in mensen ontwikkelt. Ze vertellen van onze hartstochten, onze angsten, onze verlangens en van een andere werkelijkheid die onze wereld doordringt. 

Ontdek de zeggingskracht van mythen voor onze tijd met auteur Ankie Hettema en de kunstwerken van Joop Mijsbergen.

Toen het heelal verlicht werd en natuurkrachten, de eeuwige natuurwetten volgend, werelden vormden – was er nog geen oog om het licht te zien, nog geen oor om de kosmische harmonie te vernemen, geen geest om de betekenis van het leven te begrijpen. De universele en tijdloze verhalen van de mythen weerspiegelen hoe ​zich een bewustzijn ​in mensen ontwikkelt. Ze vertellen van onze hartstochten, onze angsten, onze verlangens en van een andere werkelijkheid die onze wereld doordringt. De goden en helden die in de onderwereld afdalen, die een weg zoeken door labyrinten en met monsters vechten, brengen op raadselachtige wijze aan het licht waar wij de ultieme waarde van ​mens-zijn kunnen vinden. Waarom ons verdiepen in Plato? Homerus lezen? De opera van Orpheus en Eurydice beluisteren? Mythen ontwikkelen zich. Mythen zijn waar. Met het werk van schilder Joop Mijsbergen gaan we ‘Zien wat blijft’ en ontdekken wat komt en wellicht nodig is in onze tijd. We bevinden ons op een kantelpunt in de mensheidsgeschiedenis. Welke mythe opent zich daar, voor ons in de toekomst?

Ankie Hettema is medeauteur van 'Jeroen Bosch, wijsheid-schrijver met beelden' en van 'Leonardo, geniale alleskunner'. Schrijfster van onder andere 'De paradijsvogel en andere mythische dieren' en 'Zien wat blijft, mythen in werk en woord'. Vanuit haar onderwijservaring schreef zij een boek over zeven hermetische principes; 'Hemel en aarde in de wereld van het kind'. Zij geeft workshops voor kinderen in The Embassy of the Free Mind in Amsterdam en trekt met verschillende lezingen door het land.

Embassy of the Free Mind, Keizersgracht 123, 1015 CJ AMSTERDAM

Iedere derde dinsdag van de maand van 19.30 (inloop) tot 21.30

Inspiratieavond: dinsdag 18 oktober om 20.00 uur

Volgende avonden: 15 november, 20 december, 17 januari, 21 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei en 20 juni

Deel dit evenement

bottom of page