top of page

zo 20 okt

|

Maastricht

Symposion | CHAGALL - een glimlach uit de hemel

Themamiddag naar aanleiding van de presentatie van een nieuw boek van Ankie Hettema, Dick van Niekerk en Ad de Jong. Het auteurstrio zal tijdens een caleidoscopische presentatie een tipje van de sluier oplichten van de verborgen levensvisie van Marc Chagall en zijn betekenis voor onze tijd.

Symposion   |   CHAGALL - een glimlach uit de hemel
Symposion   |   CHAGALL - een glimlach uit de hemel

Tijd en locatie

20 okt 2024, 13:00

Maastricht, Wycker Grachtstraat 20, 6221 CW Maastricht, Nederland

Over het evenement

Themamiddag naar aanleiding van de presentatie van een nieuw boek van  Ankie Hettema, Dick van Niekerk en Ad de Jong. Het auteurstrio zal  tijdens een caleidoscopische presentatie een tipje van de sluier  oplichten van de verborgen levensvisie van Marc Chagall en zijn betekenis voor onze tijd. Afwisselend kunt u zich laten meenemen door zijn gedichten, zijn schilderijen, zijn levensgeschiedenis en de chassidische vertellingen waarmee hij is opgegroeid. Dit alles ingebed in prachtige bajan-muziek uit de rijke Joodse muziektraditie. Na de bespreking van deze veelzijdige aspecten van Chagalls kunstenaarschap is  er volgens de auteurs maar één conclusie mogelijk: zijn kunstuitingen zijn nog steeds brandend actueel!

De verborgen levensvisie in het werk van Marc Chagall

Schilder, graficus, keramist, ontwerper van decors en wandtapijten, vervaardiger van bijzondere voorstellingen voor glas-in-lood-ramen, regisseur, schrijver, dichter. Marc Chagall was het allemaal. Al die bekwaamheden maakten hem tot een van de populairste kunstenaars uit de twintigste eeuw.

Chagall is relevant gebleven. Hij geeft ons een les in levenswijsheid en optimisme. Zelfs al ontwaart men regelmatig in zijn werken de angst voor oorlog, voor racisme en fascisme, Chagall’s oeuvre bevat ook kleurrijke perspectieven: verdraagzaamheid, spiritualiteit, medemenselijkheid en liefde.

Daarom vinden de drie auteurs het hoog tijd om samen met hun lezers met een nieuwe blik naar Chagall te kijken en om zich te verwonderen over zijn verbeelding en levensvisie!

Ankie Hettema, Dick van Niekerk en Ad de Jong verzorgden in de symposion-reeks eerder monografieën over Jeroen Bosch (Jeroen Bosch, wijsheid-schrijver met beelden, Haarlem 2016) en Leonardo da Vinci (Leonardo Geniale alleskunner hartstochtelijk op zoek naar de lente van de geest, Haarlem 2019, 3e dr.).

Deel dit evenement

bottom of page