Hilversum

Het rozenkruis organiseert in april 2020 in samenwerking de volksuniversiteit Hilversum een drietal avonden over filosofie als liefde voor de wijsheid, leefwijze, zelfs levenskunst met praktisch perspectief. Interactieve wijsheid met ondersteuning van klassieke live muziek als middel om los te komen van alle ruis van onze “scholingscultuur”, “gezinscultuur” en “straatcultuur” ten bate van de eigen creatief scheppende intuïtie. Deze lezingen worden gehouden in de centrale bibliotheek Hilversum, s-Gravelandseweg 55, 1217 EH Hilversum.

Deze data zijn woensdag 1, 8 en 15 april van 19.30 tot 21.30 uur, toegang € 5,00

De titels van de lezingen zijn:

  1. Waarheid
  2. Het uur van de waarheid lijkt fictie te zijn
  3. Waarheid als weg? Wat hoor je in de Zauberflöte?

THEMA 2020  - HET UUR VAN DE WAARHEID
De waarheid staat onder druk. Nepnieuws en misleidende Facebook-campagnes bedreigen wereldwijd democratische processen; bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. De geloofwaardigheid van de wetenschap is niet meer vanzelfsprekend, kennis over klimaatverandering en vaccinatieprogramma’s wordt openlijk in twijfel getrokken.

Filosofen stellen al sinds de Klassieke Oudheid de vraag wat waarheid is. Verankerde waarheden werden onderuitgehaald, het bestaan van een absolute waarheid werd in twijfel getrokken. Er kwam ruimte voor nieuwe perspectieven. Tegelijkertijd schuilt hierin een gevaar: als je niet meer met elkaar kunt afspreken wat waar is en iedereen zich terugtrekt in zijn eigen bubbel, is geen gesprek meer mogelijk. 

Tijdens de Maand van de Filosofie 2020 vragen we ons af: wat is de status van waarheid, hoe komt waarheid tot stand, en is de waarheid voor iedereen hetzelfde? Wat kunnen filosofen ons leren over een constructieve en effectieve omgang met het begrip waarheid?

There are no future events.